Det är vår, det är 2020 och för en gångs skull lite värme i solskenet. Tvärs över vägen från Norra begravningsplatsen ligger Solna kyrkogård, runt den gamla kyrkan från 1100 talet.

Alldeles till höger, innan man kommer in på kyrkogården, ligger prästgården med tillhörande trädgård, där Alfred Nyströms skulptur av Johan-Olof Wallin, 1809 kyrkoherde i Solna, är placerad.

Idag går jag in på kyrkogården med andra ögon än tidigare gånger jag passerat här. Jag letar konsten, de annorlunda stenarna och namn som jag känner igen. Jag vet att det här finns kända personer ur vår historia, som kemisten Jöns Jacob Berzelius, författaren Carl Jonas Ludvig (Love) Almquist och författaren Artur Lundkvist. Och Jerry Williams, Erik Fernström.

Framöver ska jag hitta alla stenar, men denna första dag har jag bara hittat en sten med en ekorre på.