staty

Norra begravningsplatsen i Stockholm är en av Sveriges största begravningsplatser med ca 33 000 gravar på en yta av 62 hektar. Den förvaltas av Stockholms kommun, och är belägen i Solna kommun, ca 1 km nordväst om Norrtull i Stockholms innerstad. År 1815 uppläts ett område, som tillhörde Karlbergs kungsgård, till allmän begravningsplats för Stockholms invånare. Kyrkogården invigdes den 9 juni 1827 av biskop Johan Olof Wallin, som också är begravd här. Kyrkogården kallades ännu på 1910-talet “Nya kyrkogården”.

Begravningsplatsen utvidgades och anpassades flera gånger efter stadens växande behov, särskilt under 1860-1870-talen. Äldsta (sydöstra) delen planerades av arkitekten Carl-Gustaf Blom-Carlsson efter fransk-klassiskt inflytande. På Norra begravningsplatsen finns två kapell för begravningsceremonier, Norra kapellet och Stora gravkoret.

Många arkitekter har varit inblandade i utformandet av denna begravningsplats som Gustaf Lindgren, Gunnar Asplund, Sigurd Lewerentz och Lars Israel Wahlman. Tillsammans utvecklade de Norra begravningsplatsen till en av landets mest imponerande och innehållsrika anläggningar. Det finns många skulpturer, reliefer och andra konstnärliga utsmyckningar som är skapade av några av Sveriges mest framstående skulptörer, bland dem Carl Eldh och Carl Milles. Kyrkogården har också en judisk och en katolsk begravningsplats.